Aanleiding, woord van de voorzitter

In de klas van mijn kleindochter vroeg de leerkracht alle kinderen naar hun vakantiebeleving. Er was één jongetje dat niet durfde te antwoorden, maar de leerkracht bleef aanhouden en hem aansporen om er iets van te vertellen. Uiteindelijk kwam het hoge woord er onder veel tranen in horten en stoten uit: ze waren niet op vakantie geweest en konden dat ook niet omdat ze arm waren. Ze leefden van de voedselbank en konden zich helemaal niets permitteren. Die bekentenis maakte grote indruk in de klas en mijn kleindochter huilde weer toen ze erover vertelde.

 

Ik besefte me toen dat er nog steeds mensen in Nederland leven onder schrijnende omstandigheden en waarbij grote geldzorgen niet alleen de oorzaak zijn van een groot gebrek aan levensbehoeften maar ook zorgen voor een steeds groter wordend sociaal isolement. Enkelen komen daardoor zelfs in een dermate uitzichtloze situatie terecht dat ze geen uitweg meer zien en tot onomkeerbare daden komen, daarbij anderen met nog meer verdriet achterlatend.

 

De wil om dit te voorkomen heeft geresulteerd in het initiatief om mensen, met name gezinnen met kinderen, die in deze omstandigheden verkeren een korte vakantie aan te bieden. Zodat ze ten minste eenmaal per jaar een weekje zorgeloos kunnen genieten om de batterij weer op te laden.

 

Ik was in april 2016 toevallig aanwezig bij de opening van de Sociale Winkel in Broek op Langedijk en was benieuwd wat dat inhield. Het bleek een centrale plek waar mensen en ideeën samen konden komen om iets te betekenen voor mensen die het niet zo breed hebben. Ik vertelde hen over mijn wens om iets te willen doen voor mensen die zich geen vakantie kunnen veroorloven en werd meteen voorgesteld aan de manager. Vele gesprekken volgden en deze resulteerden uiteindelijk in de oprichting van de stichting Help-Elkander op 29 juni 2017.

 

Met een enthousiast team zijn wij hard bezig onze doelstelling te realiseren. Doet u ook mee?

 

Johan Borcheld, voorzitter